Home / Kulinaria / Obecnie pomidor nie jest nakładany tylko poprzez smakoszy, jednak jeszcze dietetyków i specjalistów.

Obecnie pomidor nie jest nakładany tylko poprzez smakoszy, jednak jeszcze dietetyków i specjalistów.

Aż trudno uwierzyć, że ponad w ubiegłym wieku warzywo to, uznawano za trujące pewnie z warunku nieprzyjemnego zapachu wysyłanego przez ewidencji oraz łodyżki. Spośród tego względu pomidory uprawiano więc przede wszelkim jako rośliny ozdobne. Nie powinien było a długo oczekiwać, aby ludzkość odkryła walory smakowe i lecznicze tej rośliny. Do Własny pomidory przybyły wraz z włoszczyzną z domu królowej Bony. Dziś zajmują główne pomieszczenie w zespołach warzyw w regionach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Drinkom z centralnych eksporterów pomidorów jest Nasza, która rzuca kosztuje choćby do Grecji. 

Obecnie pomidor nie jest podawany wyłącznie poprzez smakoszy, ale również dietetyków i lekarzy. Pisze się bo aż w 93 procentach z wody i właśnie niskiej dawce białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Wyróżnia się znacznie minimalna ilością kalorii- 100 g tych warzyw to dopiero 15 kcal, dlatego świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Poza tym pomidor jest centrum błonnika pokarmowego, dzięki któremu czujemy się syci. Uruchomione w pomidorze kwasy organiczne pobudzają natomiast wydzielanie soków organicznych, regulując przemianę materii. Dzięki prostemu ważnemu składowi pomidory są brane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca. Chwali się je szczególnie młodzieży oraz dzieciom w czasie ogromnego rozwoju, a również kobietom przenoszącym na wzmocnienia. Ze względu na ilość bromu pomidory działają uspokajająco. 

Najistotniejszym sposobem chronienia tym mocno szkodliwym mechanizmom jest życie antyutleniaczy, wśród jakich znacznie wysoką efektywnością odróżnia się właśnie likopen. Badania wykazują, że dieta duża w ten „malowniczy składnik” zapobiega zawałom serca oraz szerocy miażdżycy, zmniejsza też ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty i ogranicza proces zwyrodnienia plamki żółtej. Wiadomo, że ryzyko powstawania raka prostaty u ludzi spożywających w tygodniu 10 pomidorów obniża się o ok. 45%. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli obiecujący związek między jedzeniem dużych w likopen pokarmów, i spadkiem zachorowalności na raka gardła. Badania wykonane przez naukowców Uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowodzą, że pomidory, teraz dzięki obecności likopenu zwiększają możliwość skóry do kontrole przed światłem ultrafioletowym z siłą zgodną z wartością 1,3 filtru przeciwsłonecznego.

O admin

Check Also

Z tą potrawą skupia się wiele zabawnych, ludowych legend.

Z ostatnią potrawą kojarzy się wiele zabawnych, ludowych legend, którymi niektórzy czytelnicy zasypują nas niemal …