Różne

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest kuchnią niezwykle kontrowersyjną. Przeciętnemu Polakowi kojarzy się ze ślimakami, żabimi udkami, winem. Jest w tym sporo prawdy, ale nie do końca. Przede wszystkim kuchnia francuska jest niezwykle urozmaicona i bogata. Zmienia się w zależności od regionu kraju. Jednak ma również pewne cechy stałe. Przede wszystkim jest to kuchnia bogata w warzywa: szparagi, karczochy, bakłażany, kabaczki, zielony groszek i wiele odmian zielonej sałaty. Podobnie jest np. z kuchnią wietnamską – również powszechnie jest kontrowersyjna, jednakże tak naprawdę jest bogata w lekkie, smaczne i zdrowe produkty. Oczywiście istnieją potrawy bardziej kontrowersyjne, lecz nie powinniśmy tego brać jako ogół. Aby spróbować tego typu dań, warto sprawdzić gdzie zjeść Poznań.

Jest to kuchnia bogata w ryby i owoce morza. Ze skorupiaków spożywa się  kraby, homary, langusty, krewetki, raki;  z mięczaków ostrygi i ślimaki. Ulubione mięsa Francuzów to baranina i wołowina. Jest to kuchnia w której stosuje się duże ilości wszelakich  aromatycznych przypraw i ziół. Charakterystyczne dla Francuzów jest ich zamiłowanie do serów, które podawane są po każdym posiłku i do białego pieczywa ( słynna francuska bagietka). Ulubionym napojem, wbrew obiegowym opiniom jest nie wino , lecz woda, której  niezliczone rodzaje znajdziemy na sklepowych półkach.

Komentarze z Facebooka

Dodaj Komentarz

Kliknij tutaj, aby opublikować komentarz