Różne

Kuchnia azjatycka – charakterystyka kuchni pekińskiej

Czy ktoś słyszał kiedyś bezpośrednio o kuchni pekińskiej? Trochę, dziwne, że dania wywodzące się ze stolicy Chin, tak naprawdę nie znalazły większego uznania poza Azją. Dlaczego tak się stało i co sprawiło, że wyżej wybiła się np. taka kuchnia syczuańska? Na same potrawy z tego regionu ma chłodny klimat oraz wyraźne naleciałości Mongolii. Nierzadko na na stołach w stolicy Chin pojawiały się dania z tego kraju, więc w naturalny sposób przesiąknęły one w kulturę kulinarną tej części kraju. Zimą serwuje się tam baraninę i jagnięcinę, a więc zdecydowanie bardziej tłuste potrawy. Z tego powodu sam fakt małej popularności tamtejszych dań jest dosyć zrozumiały. Nie jest jednak tak, że nigdzie tamtejszych dań nie serwują, ponieważ kuchnia azjatycka Poznań cały czas poszerza swoją ofertę.

Dania z tego regionu są dosyć pikantne. Warto również zapamiętać, że potrawy z Pekinu gościły na stołach dworu cesarskiego, dlatego też do dziś są przygotowywane z wielką starannością. Jedną z nielicznych potraw, które znamy na naszych stołach, to kaczka po pekińsku. Nie jest ona wykonywana jednak zbyt często, ponieważ przygotowanie jest dosyć karkołomne, a czas wykonania stosunkowo długi. W kuchni pekińskiej często stosuje się technikę „szybkiego smażenia” bez tłuszczu. Ma to przynieść mięsu kruchość i dymny posmak. Coraz bardziej w Europie znane są również ich pierożki, czyli wontony.

Komentarze z Facebooka

Dodaj Komentarz

Kliknij tutaj, aby opublikować komentarz