Home / Ciekawostki / Cytryna jest owocem pochodzącym z Chin

Cytryna jest owocem pochodzącym z Chin

Kiedy poranne kroki prowadzą nas do kuchni, pierwsza rzecz, jaka ponosi w polskiej głowie to odruch wypicia kawy albo herbaty. Oraz co, gdybyśmy zaczynali dzień z szklanki ciepłej wody (że żyć o temperaturze pokojowej) z wyciągiem z połowy cytryny? Jeśli damy także łyżeczkę miodu i szczyptę soli stworzymy własny izotonik. Zadbajmy o własny przypływ siły na wszystek poranek. Cytryna jest produktem płynącym z Chin, oraz do Europy przybyła teraz w Średniowieczu. W chwili obecnej szkolona istnieje w własnych domach, jako roślina ozdobna, ale zwłaszcza w obiektach kulinarnych. Swoje bogactwo zawdzięcza witaminie C, B1 oraz kwasowi cytrynowemu. Ponadto szybko i wszechstronnie przychodzi na polski organizm.

Od dawien dawna stosuje się cytrynę ze powodu na jej ważną zawartość witaminy C, pomijając przy tym wyniki posiadającej jej ogromniejsze stężenie jak np.: czarną porzeczkę czy kiwi. Nie kilka ale jest właściwa polecenia ze powodu na własne wad lecznicze. Najczęściej podawana jest teraz przy przeziębieniach dla wspomagania układu immunologicznego i mocniejszego powrotu do zdrowia. Powszechnie zaczynana jest profilaktycznie w momencie wzmożonej zachorowalności na grypę. Ciepła woda z dodatkiem cytryny wykazuje ponadto właściwości bakteriobójcze, wystarczy przepłukać nią gardło przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz migdałów. Wyciąg z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej chodzenia.

Sama cytryna była kojarzona teraz w poprzednich czasach, choćby dlatego, że jest właściwości antyseptyczne. Odkażano nią rany, leczyła w przyspieszeniu leczenia się siniaków, a i dobrze przychodzi na krzepnięcie krwi. Stosując ją zewnętrznie na powierzchnię skóry, można zauważyć jej dobroczynne życie w bitwie z przebarwieniami i zaskórnikami. Podobno opóźnia pojawianie się zmarszczek i sprzyja leczenie trądziku. Cytryna jest daleko często stosowana do wielu „środków” w kuchni. Dodawana jest do sałatek czyli np. ryb i owoców morza, ponieważ jony H+ wiążąc się z trymetyloaminą, odpowiadającą za mało przyjemny zapach. Z tego związania powstaje związek o specyfice soli, który powoduje całkowite usunięcie zapachu. Podstawowym wydarzeniem jest przecież, ile cytryny powinno się spożywać? Niestety jednoznaczna zdaj nie powstała, a sama cytryna dołączana do sałatek, posiłków, miodu czy herbaty winna stanowić odpowiednią dawką dziennego spożycia. Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, prowadzonych w czasu 20 lat przez jakiegoś z najważniejszych producentów leków, jest określenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Pokazałeś on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – czyli lek stosowany przy chemioterapii, pozwalający tylko na ograniczenie wzrostu komórek nowotworowych. Te uzdrawiające właściwości że jest tylko cytryna mrożona. W restauracjach często użytkowana jest pełna cytryna, ponieważ nic nie potrafi się zmarnować. Wystarczy umytą cytrynę dać do zamrażarki, i gdy będzie szybko dużo dużo zmrożona należy zetrzeć ją na tarce. Cytrynę w takiej postaw możemy używać w kuchni do sałatek, lodów, zup, sosów itp.

Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, realizowanych w układzie 20 lat przez samego z najkonkretniejszych producentów leków, jest sprawdzenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Wykazał on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy daleko niż Adriamycyna – czyli lek stosowany przy chemioterapii, pozwalający wyłącznie na spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Te uzdrawiające właściwości że jest tylko cytryna mrożona. W restauracjach często traktowana jest wszelka cytryna, ponieważ nic nie potrafi się zmarnować. Wystarczy umytą cytrynę wprowadzić do zamrażarki, a jak będzie obecnie bardzo dużo zmrożona należy zetrzeć ją na tarce. Cytrynę w takiej cesze możemy podawać w kuchni do sałatek, lodów, zup, sosów itp.

Dużo z nas kontroluje swoje ciśnienie tętnicze krwi na bieżąco, ponieważ kiedy stanowi ono za wysokie, może rozmawiać do wielu problemów zdrowotnych. Z ostatniego początku ważne jest by kontrolować ten jedyny z podstawowych parametrów, jakie powinniśmy śledzić. Przy wysokim ciśnieniu nie powinniśmy od razu się martwić, lecz sprawdzić, w który zwykły metoda ważna je ograniczyć. Analizy naukowców z Uniwersytetu w Chile ujawniły, że witaminy C i E mają dobroczynny wpływ na znany organizm krwionośny. Badania zostały dokonane na grupie 120 klientów z nadciśnieniem i żyły 8 tygodni. Wykazały one znaczny spadek ciśnienia i uregulowanie jego poziomu u badanych. Zatem wzbogaćmy naszą dietę w wyniki możne w witaminy C i E. Witaminę C znajdziemy tak w cytrynie, a i pomidorach, kapuście – szczególnie kiszonej, ziemniakach czy żurawinie, i witaminę E uzyskamy z ziaren zbóż, zielonych liści warzyw oraz zielonego groszku, kukurydzy, olejów roślinnych, oliwek, mleka, serów, jaj czy masła. Oprócz wyrównania ciśnienia tętniczego krwi, cytryna wspomaga również utrzymanie właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, minimalizuje ryzyko zawałów i udarów oraz wspiera walkę z miażdżycą, zaś toż wszystko dzięki szerokiej ilości potasu.

O admin

Check Also

Słona woda morska zamarza w kilka niższej temperaturze niż słodka

Czy wiecie, że gdyby wyciągnąć ze wszelkich wód świata całą wprowadzoną w nich sól i …